NieuwjaarHet aftellen naar het nieuwe jaar is begonnen! Op 1 januari zullen onze lifeguards volop in actie zijn. Om 12.00 uur beginnen ze het jaar met de eigen postersduik thv post Noord om vervolgens met een groot team richting Beachclub No5 te gaan voor beveiliging van de Nieuwjaarsduik Zandvoort 2016.

Om 14.00 uur wordt het startschot gegeven voor de duik. Wil je meeduiken kijk dan op https://www.facebook.com/nieuwjaarsduikzandvoort/ voor meer informatie

5 algemene tips van de Reddingsbrigade om veilig het nieuwe jaar in te duiken:

1) Duik alleen waar toezicht is
Wil je op 1 januari het  frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid
Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt.
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

4) Bescherm jezelf tegen de kou
– Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
– Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
– Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.

5) Warm goed op na de duik
– Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam te werken.
– Draag tijdens het opdrogen een badjas.
– Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.