De Zandvoortse Reddingsbrigade, ZRB, is één van de 148 reddingsbrigades in Nederland. Op 27 maart 1922 besloten een aantal inwoners van Zandvoort dat het noodzakelijk was tot het oprichten van een organisatie met als doel: “Het voorkomen van de verdrinkingsdood”. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de belangrijkste doelstelling van de vereniging.
De werkzaamheden en taken van de ZRB bevinden zich op een aantal gebieden:
- De bewaking van strand- en badgasten gedurende de zomermaanden en op oproep bij calamiteiten in de wintermaanden langs het bijna 10 kilometer lange Zandvoortse strand
- Geven van lessen zwemmend redden in het zwembad aan de jeugd
- Onderdeel van de landelijke hulpverleningsketen bij overstromingen en andere grootschalige waterongevallen
De Zandvoortse Reddingsbrigade is een vrijwilligersorganisatie die volledig draait op subsidie, sponsoring en dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers. Op dit moment telt de vereniging ongeveer 450 leden waarvan er zo’n 80 actief zijn bij de strandbewaking en het lesgeven in het zwembad. Deze 80 strandwachten beschikken over een scala aan opleidingen en diploma’s waarmee zij hun taak kunnen uitvoeren. Naast het strandwacht diploma, noodzakelijk om mee te mogen draaien op het strand, beschikken zij over een EHBO, reanimatie en AED diploma en krijgen zij speciale cursussen rond bijvoorbeeld vaartechniek en rijden over het strand. Jaarlijks volgen zij diverse herhalingslessen om het geleerde actueel te houden.
Dat de trainingen niet voor niets zijn bewijst het grote aantal inzetten op en rond het Zandvoortse strand. Gemiddeld wordt, naast de reguliere patrouilles zo’n 650 keer per jaar een beroep op de kennis en expertise van de hulpverleners gedaan.
Reacties zijn gesloten.