Op zaterdag 9 juli vond in Zandvoort de jaarlijkse Ringrace plaats. De wedstrijd, meetellend voor het Nederlands kampioenschap roeien voor reddingsbrigades, werd geroeid voor reddingspost Zuid.

De 15 heren, dames en jeugd ploegen uit het hele land streden onder lastige omstandigheden. De wind en het opkomend tij zorgden voor een flinke stroming waar menige ploeg moeite mee had.

ringrace foto: Rob BossinkVoordat de wedstrijden van start gingen werd door Dick Luttik de volledig gerenoveerde “Ome Dick” vlet gedoopt. De vlet is na 30 jaar strandwerk volledig gestript, opnieuw van polyester voorzien en geschilderd en ziet er weer uit als nieuw.

Na de doop werd als eerste de dames heat geroeid. Het team uit Petten nam al snel een voorsprong en wist deze tot aan de finish vast te houden. Daarachter vond een spannende strijd plaats tussen ‘s Gravenzande en de dames 1 van Zandvoort. De Zandvoortse ploeg wist op het laatste stuk de 2e plaats over te nemen en ‘s Gravenzande eindigde uiteindelijk als 3e.

In de tweede heat streden de heren en roeide het enige jeugdteam mee. IJsselstein nam hier direct te leiding en gaf deze niet meer af, daarachter was de strijd om plaats 2 en 3 ook al snel gestreden. Rotterdam eindigde hier als 2e en de heren van Zandvoort als 3e. Het jeugdteam van ‘s Gravenzande roeide een iets korter parcours en lieten zien dat ook zij de stroming aan konden.

In beide heats werd door de teams van Zandvoort een prachtige prestatie neergezet. Het dames 2 team moest helaas halverwege de strijd staken door de heftige stroming. Ook een aantal andere teams roeiden de ringrace helaas niet uit. Ondanks dat waren alle teams enthousiast over de organisatie en gaven aan volgend jaar graag terug te komen.

Na afloop van de wedstrijden wachten een heerlijke bbq op de inmiddels hongerige roeiers. Dankzij het heerlijke weer bleef het nog lang gezellig op het Zandvoortse strand.

Rob Bossink maakte onderstaande videoverslag en heeft ook een groot aantal foto’s gemaakt.

foto’s: http://www.rbossink.nl/vlettenrace2011.html