Serious RequestHet klinkt allemaal zo makkelijk: In drie dagen met 17 reddingsbrigades varen van Bergen op Zoom naar Eindhoven en ondertussen zoveel mogelijk geld inzamelen voor Serious Request om op dinsdagavond te eindigen bij het Glazen Huis. Niemand had vooraf verwacht dat de ijzige temperatuur, stukken bevroren vaarroute en de door het grote succes fors uitgegroeide karavaan voor drie barre dagen zouden zorgen. Ondanks dat was het een onvergetelijke ervaring voor onze redders met een fantastisch resultaat: 17.500 euro voor Serious Request.

Foto: Annemarie KempOp maandagochtend vroeg vertrokken 15 strandwachten met 3 boten en een strandvoertuig richting Zevenbergen om zich daar aan te sluiten bij de Karavaan die een dag eerder al uit Bergen op Zoom was vertrokken. Toen de groep rond half acht aankwam werd van de overige deelnemers al snel duidelijk dat het een zware tocht zou worden.  Nadat de boten te water waren gelaten kon de eerste shift  bootbemanningen zich klaar maken voor vertrek. In verband met de kou was er een wisselschema opgesteld waarbij de bemanningen na ongeveer twee uur gewisseld zouden worden. Onze 4×4 kon ook direct aan de slag om overige teams te helpen met traileren op het gladde jachthaven terrein.

Foto: Annemarie KempRond half negen vertrok de karavaan van boten richting de eerste wissel, terwijl de walploeg samen met Reddingsbrigade Uden richting Beekse Bergen vertrok om kwartier te maken en voor te verkennen. Tijdens het varen bleek dat de overlevingspakken lekker warm zijn, maar toch ook een nadeel hebben: de rubberen laarzen. Ondanks de extra (thermo)-sokken had de bemanning steenkoude voeten die gelukkig snel konden worden opgewarmd bij het wisselpunt. De tweede vaarploeg kreeg ondertussen de eerste uitdaging van de dag. Eén van de 15 pk motoren achter de vlet had toch wat moeite met de kou en stopte halverwege de tweede etappe. Gelukkig konden we bij het wisselpunt een reserve motor achter de boot hangen en de tocht vervolgen. Onze snelle boot verleende ondertussen de nodige hand en spandiensten bij de andere boten in de vloot.

Bij de derde wissel werd de ploeg verrast met een bezoek van Domien van 3FM die live in de uitzending verslag deed van de Serious Rescue tocht. Luister hier zijn 2 reportages terug >>.

Tijdens het laatste deel van de dag kreeg ook de snelle boot wat problemen. Door de meevarende monteurs van Wolf Products werd het probleem snel geanalyseerd. De volgende ochtend stond de benodigde hydrauliek olie al om half acht voor ons klaar. Een perfecte service dus!

Foto: Annemarie KempRond 17.30 arriveerden alle boten bij de Beekse Bergen waar de roeistudentenvereniging zijn gebouw beschikbaar had gesteld. Onze kwartiermakers gingen aan de slag om de avond/overnachting voor te bereiden, maar tijdens de rondgang door het gebouw bleek dat het die avond erg krap zou worden. Een bezoekje door enkele ZRB-ers aan de poort van het naast gelegen park Beekse Bergen leverde al snel een oplossing. De Zandvoortse groep mocht de nacht doorbrengen in het technische gebouw van het park. Een grote goed verwarmde garage met ruime kantine en alle faciliteiten die we nodig hadden voor de nacht op 1 minuut rijden van de roeivereniging. Na een korte debrief, een bezoek aan de plaatselijke snackbar en de voorbereidingen op de volgende dag zochten de meeste rond 23.00 hun bed op. Moe en voldaan na een lange dag.

Foto: Annemarie KempDe volgende ochtend gingen de wekkers al weer om 6 uur. Nadat we onze overnachtingsplek weer netjes hadden achtergelaten werd het tijd om de boten weer vaarklaar te maken voor de dag: ijs hakken, motoren warm laten draaien en de nodige andere brigades een handje geven. Om acht uur was de hele karavaan klaar voor de laatste twee etappes naar Eindhoven. Voor een aantal van de reddingsbrigade boten was deze dag het zwaarst. De snelle boot van Zandvoort voer als bezemboot achter in de groep en sleepte waar nodig. Ondertussen was de walploeg onderweg naar de wissel en verzorgde samen met de 4×4 van Westerschouwen een groot deel van de communicatie aan de kant. De opgedane ervaring van onze eerste dag zorgde ervoor dat alles voor ons relatief soepel verliep.

Foto: Annemarie KempFoto: Annemarie KempNa de laatste wissel tijd om naar het eindpunt in Eindhoven te gaan. In de jachthaven werd de aankomst voorbereid waarbij onze meegebrachte beachflags het eindpunt markeerde. Om 13.30 kwamen de boten over de finish, onze boten allemaal varend, een deel van de vloot gesleept, maar de blijdschap was er niet minder om. Het varend deel van de tocht was volbracht! Omdat alle boten via de kraan uit het water werden getakeld was er even rust voor een deel van de bemanning. In twee uur tijd werden alle boten netjes op hun trailers gezet en ingepakt.

foto: Rob AartsNa het inpakken tijd om naar het centrum van Eindhoven te gaan. Achter het station was een parkeerterrein geregeld zodat we in de buurt konden parkeren en een studentenvereniging had zijn bar beschikbaar gesteld zodat we tijdens het wachten op de overige deelnemers ook nog even een warm drankje konden drinken. Nadat alle deelnemers er waren werd het tijd om richting de markt te gaan. Onze opvallende Beachflags voorop en daarachter een lange stoet (130 man) van geel rode overlevingspakken en reddingsbrigade kleding, een fantastisch gezicht, vooral omdat de route dwars door het station liep.

foto: Rob AartsRond vijf uur stonden we dan eindelijk op de inmiddels donkere markt, voor het glazen huis.  Toch een klein feestje dat duidelijk door alle redders gevierd werd. Op het tv-kanaal ondertussen prachtige beelden van de rood/gele markt en wapperende vlaggen. De door ons meegebrachte interpolis verdwaalbandjes werden tijdens het wachten uitgedeeld onder het mom “ook in de drukte voor het huis kun je verdwalen”.  Door het tijdstip dat we op markt kwamen moesten we toch nog een tijdje wachten voordat de organisatoren namens ons allemaal de cheque konden aanbieden en het eindbedrag konden onthullen. Live in de uitzending bij Coen mochten zij hun verhaal doen en het bedrag onthullen: 17.500 euro! Het aangevraagde plaatje “I’ll be ready” en dat waren de redders ook. Na een laatste groepsfoto op de markt terug naar de haven om de boten op te halen en de reis terug naar Zandvoort te maken.

[vsw id=”Yj0-XC0dZbI” source=”youtube” width=”300″ height=”200″ autoplay=”no” align=”left”]
[vsw id=”EYhJSBHMjdk” source=”youtube” width=”300″ height=”200″ autoplay=”no”]

Een onvergetelijke en super leerzame ervaring voor alle Zandvoortse deelnemers, waarbij al heel voorzichtig naar 2011 gekeken wordt…Serious Rescue deel 2?