De Zandvoortse Reddingsbrigade is dit weekend alert op de risico’s van de lage temperatuur van het water. Op de meeste plaatsen ligt die nog maar rond de 11-12 graden. Dat geeft een risico op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Geadviseerd wordt om alleen het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. In Zandvoort zijn we dit weekend al actief. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.
Strandbezoekers met kinderen kunnen een polsbandje bij de Reddingspost ophalen.
Jaarlijks herenigt de Reddingsbrigade gemiddeld zo’n 700 zoekgeraakte kinderen met hun ouders.

 

Tien tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt
2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop
3. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten
4. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen
5. Draag een wetsuit tijdens het watersporten
6. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters
7. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe
8. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte
9. Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters
10. Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale Reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent.